Pages

4/30/2013

Σάμαλι μαστιχωτό

ΥΛΙΚΑ:
2 1/2 κούπες σιμιγδάλι χοντρό
1 1/2 κούπας ζάχαρη
400 γρμ. γιαούρτι στραγγιστό ( εγώ βάζω το 2%, αλλά βασικά θέλει πλήρες ) και το αφήνω για 2 ώρες έξω απο το ψυγείο
1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού μπέϊκιν
1/4 κουταλάκι μαστίχα κοπανισμένη
3-4 κουταλιές βούτυρο γάλακτος
20 αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και ανοιγμένα στα δύο.

ΣΙΡΟΠΙ:
3 κούπες ζάχαρη
2 κούπες νερό
1 κ.σ μέλι
ξύσμα ενός ακέρωτου λεμονιού
2 κ.σ χυμό λεμονιού
1/4 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το σιμιγδάλι και την ζάχαρη.
Σε άλλη λεκάνη ρίχνουμε το γιαούρτι, το μπέϊκιν, την σόδα και την μαστίχα, ανακατεύουμε καλά.Προσθέτουμε στο γιαούρτι το σιμιγδάλι-ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά.
Βουτυρώνουμε καλά ενα ταψί 35-38 εκ ( βασικό αυτό γιατί το σάμαλι πρέπει να γίνει λεπτό ) και ρίχνουμε μέσα το μίγμα. Το στρώνουμε είτε με την παλάμη μας, είτε με μια σπάτουλα, βρεγμένα όμως και τα δύο.
Αφήνουμε το ταψί στην άκρη για 2-3 ώρες να φουσκώσει το σιμιγδάλι.
Οταν είναι ετοιμο για ψήσιμο το χαράζουμε και σε κάθε κομμάτι βάζουμε απο ένα αμυγδαλάκι.
Το ψήνουμε στους 180' για 30'
Στο τέταρτο που ψήνεται το γλυκό μας, βάζουμε να κάνουμε το σιρόπι, ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί εκτός της μαστίχας που την ρίχνουμε προς το τέλος. Βράζουμε το σιρόπι 5' απο τον βρασμό.Την μαστίχα την ρίχνουμε στο τέλος του βρασμού του σιροπιού και ανακατεύουμε.
Μόλις βγάλουμε το γλυκό απο τον φούρνο βουτυρώνουμε την επιφάνεια ελαφρά με βούτυρο με ένα πινελάκι, και ρίχνουμε σιγά-σιγά το σιρόπι.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά και το τρώμε. Αν κατά το ψήσιμο χάσει το σχέδιο που το κόψαμε, το κάνουμε πάλι αφού ψηθεί.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου