Pages

4/29/2013

Σουτζουκάκια με πράσινες ελιές

ΥΛΙΚΑ:
1/2 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
2-3 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
3-4 φρυγανιές μουσκεμένες και στυμμένες
1 μικρό αυγό
1/2 κ.γ. κύμινο
αλάτι και πιπέρι
λίγο ούζο για το πλάσιμο
1/2 κούπα λάδι για το τηγάνισμα
10 πράσινες ελιές

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΛΤΣΑ:

1/2 κουτί ψιλικομμένες ντομάτες ή φρέσκες τριμμένες
1 κ.σ. πελτέ
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 αστεροειδή γλυκάνισο
λίγο ούζο
αλάτι και πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε μια λεκάνη ρίχνουμε τον κιμά, το σκόρδο, τις φρυγανιές, το αυγό, το αλάτι και το πιπέρι. Ζυμώνουμε πολύ καλά, προσθέτοντας στον κιμά λίγο νεράκι, αυτό κάνει τον κιμά μας πιό αφράτο.
Βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου.Πλάθουμε τα σουτζουκάκια μας, βρέχοντας τα χέρια μας στο ούζο. Τα τηγανίζουμε ελαφρά μέχρι να αλλάξουν χρώμα και να σφίξουν λίγο. Τα βγάζουμε σε πιάτο και ξεκινάμε να κάνουμε την σάλτσα μας. Κρατάμε λίγο απο το λάδι που τηγανίσαμε τα σουτζουκάκια και σοτάρουμε το σκόρδο, χωρίς να μαυρίσει γιατί πικρίζει, και προσθέτουμε τις ντομάτες και τον πελτέ. Συνεχίζουμε ρίχνοντας τα αστεροειδή, λίγο ούζο που πιθανόν να μας περίσσεψε απο το πλάσιμο, αλάτι και πιπέρι. Θα φτιαξουμε μια ελαφριά σαλτσούλα και θα την βράσουμε για 10-15' περίπου. Τότε θα ρίξουμε και τα σουτζουκάκια μας και θα συνεχίσουμε να ψήνουμε το φαγητό μας σε μέτρια φωτιά για άλλα 10-15', μέχρι να δέσει η σάλτσα μας.Πρός το τέλος ρίχνουμε και τις ελιές με κουκούτσι ή χωρίς.
Τα συνοδεύουμε με δίχρωμο πιλάφι με κουκουνάρι, πατάτες τηγανητές, ή πουρέ πατάτας. Εγώ επέλεξα ενα τηγανητό ρύζι που το εφτιαξα ως εξής:

ΓΙΑ ΤΟ ΤΗΓΑΝΗΤΟ ΡΥΖΙ:

1 κούπα ρύζι basmati ή jasmin ότι μας αρέσει
1 φρέσκο κρεμμυδάκι κομμένο λοξά
1 αυγό κτυπημένο για να το κάνουμε ομελέτα
1-2 κ.γ. σόγια σος
αλάτι με προσοχή ( η σόγια είναι αλμυρή )
πιπέρι.
2-3 κ.σ. καλαμποκέλαιο ή σησαμέλαιο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σ'ένα σαγανάκι ρίχνουμε ελάχιστο λάδι και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το κτυπημένο αυγό και φτιάχνουμε μια ομελετίτσα. Οταν ετοιμαστεί την βγάζουμε σε πιάτο την κάνουμε ρολό και την κόβουμε σε λεπτά φετάκια.
Βάζουμε το ρύζι μας να βράσει σε μπόλικο νερό και το σουρώνουμε καλά να στεγνώσει.
Σ'ένα τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμυδάκι να γυαλίσει, όχι να καεί, και ρίχνουμε το ρύζι ανακατεύοντας καλά. Οταν στεγνώσει ρίχνουμε την σόγια και ανακατεύουμε καλά να πάει παντού, προσθέτουμε το αυγό, αλάτι και πιπέρι.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου