Pages

5/05/2013

Χορτόπιτα

ΥΛΙΚΑ:
1 1/2 κιλό σπανάκι
λίγες τσουκνίδες και παπαρούνες αν βρούμε
λίγα διάφορα χόρτα του βουνού, κυρίως ζοχούς
λίγη γλιστρίδα
λίγο μακεδονίσι για μυρωδιά, αν είναι εύκολο να το βρούμε, αλλιώς λίγο άνηθο
5 πράσα κομμένα σε ροδέλες
6-7 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 χούφτες τραχανά
φέτα χοντροκομμένη όσο θέλουμε
λίγο ελαιόλαδο
ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ:
3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κούπες αλεύρι σταρένιο
1/2 φλυτζανάκι του καφέ ρακί, ή τσικουδιά
4-5 κουταλιές της σούπας λάδι
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
χλιαρό νερό ( πάντα ) όσο σηκώσει να γίνει μια ζύμη ελαστική που να μην κολλάει στα χέρια.
Η ζύμη πρέπει να δουλευτεί καλά, εγώ την ζυμώνω στο μίξερ, και η τελική της υφή πρέπει να είναι τόσο μαλακή όσο ο λοβός του αυτιού μας.
Την αφήνουμε για μισή ώρα να ξεκουραστεί.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα χόρτα μας πολύ καλά. Κόβουμε τα πράσα και τα κρεμμυδάκια. Εγώ συνηθίζω τα τελευταία χρόνια να τα αχνίζω πρώτα και μετά να τα στύβω καλά να φύγουν όλα τα υγρά τους, γιατί ετσι γίνονται πιό εύπεπτα για μας που εχουμε πρόβλημα με στομάχι. Στην συνέχεια βάζουμε σ'ένα μεγάλο σκεύος λίγο λάδι και σοτάρουμε τα πράσα, τα κρεμμύδια και τα χόρτα. Στο τέλος αφού δεν εχει πιά υγρά, ρίχνουμε τον τραχανά και ανακατεύουμε καλά να πάει παντού. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και ρίχνουμε και το τυρί. Λαδώνουμε ελαφρά ενα σινί 40 εκ. και ξεκινάμε να ανοίξουμε τα φύλλα μας. Εγώ βάζω 3 κάτω, την γέμιση και 2 απο πάνω. Κάθε φύλλο που στρώνουμε ρίχνουμε και λίγο λάδι. Τελειώνοντας λαδώνουμε και το τελευταίο φύλλο και το ψεκάζουμε με λίγο νεράκι. Την ψήνουμε στους 180-200' σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου