Pages

5/08/2013

Κεφτέδες και τα μυστικά τους.

ΥΛΙΚΑ:
Για να φτιάξουμε ωραίους αφράτους κεφτέδες πρέπει να ακολουθήσουμε κάποιες πρακτικές των γιαγιάδων μας, αποτελεσματικές.
Το πρώτο είναι η επιλογή του κιμά. Επιλέγουμε ενα τρυφερό κομμάτι κρέατος, που αυτό συνήθως είναι ο μοσχαρίσιος λαιμός με λίγο παχάκι.
Το δεύτερο είναι το νερό. Πρέπει να ζυμώσουμε τον κιμά μας με αρκετό νεράκι, η υφή του πρέπει να είναι μαλακή, ίσα που να πλάθεται.
Αφού τον ζυμώσουμε, θα τον αφήσουμε για αρκετή ώρα στο ψυγείο. Οταν τον βγάλουμε για να τον πλάσουμε, θα τον αφήσουμε πάλι 1/2 ώρα περίπου να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Η γιαγιά μου, πολίτισσα στην καταγωγή, έβαζε μπόλικο κρεμμύδι ψιλοτριμμένο, με το ζουμί που έβγαζε, μυρωδικά όπως μαϊντανό, δυόσμο, ψωμί μπαγιάτικο καλά μουσκεμένο, αλάτι, πιπέρι, λίγο λάδι και 1-2 κ.σ. λευκό ξύδι. Το ζύμωνε πάρα πολύ καλά για αρκετή ώρα, να ενσωματωθούν και να δέσουν όλα μαζί καλά.
Αν ζούσε θα με μάλωνε γιατί εγώ βάζω και ενα αυγό μέσα, ετσι για να δέσουν καλύτερα και γιατί τίποτα πιά δεν είναι ίδιο απο τα υλικά όπως τότε που ζύμωνε εκείνη.
ΥΛΙΚΑ ΓΑΙ ΤΟΥΣ ΚΕΦΕΔΕΣ ΜΟΥ:
1/2 κιμά
2-3 φέτες μπαγιάτικου ψωμιού καλά μουσκεμένο και ελαφρά στυμμένο
2 κρεμμύδια ψιλοτριμμένα
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοτριμμένο
1 αυγό
2 κ.σ. λάδι
2 κ.σ. ξύδι
μπόλικο μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι-πιπέρι
αλεύρι σταρένιο για το αλεύρωμα
νεράκι για το ζύμωμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Τα ζυμώνουμε πάρα πολύ καλά και βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο. ( εγώ τους πλάθω απο την προηγούμενη και τους αφήνω μια νύχτα στο ψυγείο) ΄Βγάζουμε το μείγμα απο το ψυγείο, το αφήνουμε λίγο να ερθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, τους πλάθουμε, τους αλευρώνουμε και τους τηγανίζουμε σε μπόλικο λάδι.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου