Pages

5/07/2013

Τόνος ελαφρόπαστος

ΥΛΙΚΑ:
1 κιλό τόνος ( μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φέτα απο μεγάλο ψάρι ή ολόκληρο τονάκι, όμως θα αφαιρέσουμε το κεφάλι, το κεντρικό κόκκαλο και τον νωτιαίο μυελό)
1 γερή χούφτα αλάτι
χυμό απο 2-3 ζουμερά λεμόνια
ελαιόλαδο τόσο όσο να καλύψει το ψάρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Καθαρίζουμε και πλένουμε το ψάρι. Το αλατίζουμε ελαφρώς ξαι το αφήνουμε στο σουρωτήρι 1 ώρα. Βάζουμε νερό να βράσει, προσθέτουμε το χοντρό αλάτι, ρίχνουμε το ψάρι και το αφήνουμε να βράσει. Ο χρόνος ρυθμίζεται ανάλογα με το πάχος του ψαριού. Αν είναι χοντρή φέτα χρειάζεται 1 ώρα. Το βγάζουμε με προσοχή και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Υστερα το τοποθετούμε σ'ένα σκεύος που να το χωράει και το καλύπτουμε με τον χυμό λεμονιού. Θα το αφήσουμε έτσι για 12-14 ώρες σκεπασμένο. Επειτα το αφήνουμε σε μια σχαρίτσα να στραγγίξει καλά και το τοποθετούμε στο ίδιο σκεύος ( ή σε βάζο ). Ρίχνουμε λάδι που να καλύψει το ψάρι και το ανασηκώνουμε για να βεβαιωθούμε ότι πέρασε το λάδι και απο κάτω. Το αφήνουμε να ωριμάσει και να γλυκάνει 8-10 μέρες, πρίν αρχίσουμε να βγάζουμε για να φάμε. Η συνταγή είναι της Εύης Βουτσινά, η φωτογραφία δική μου. Και μια λεπτομέρεια, χρησιμοποιώ εγώ 1/4 ελαιόλαδο ( όταν το βάζω στα βάζα ) και το υπόλοιπο σπορέλαιο γιατί δεν παγώνει στο ψυγείο όπως το ελαιόλαδο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου