Pages

5/09/2013

Τάρτα λεμονιού

ΥΛΙΚΑ:
ΖΥΜΗ ΤΑΡΤΑΣ:
300 γρμ. αλεύρι γ.ο.χ.
60 γρμ. ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
150 γρμ. βούτυρο κρύο
1 αυγό
2-3 κ.σ. κρύο νερό, ίσως πάρει και λίγο παραπάνω
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ:
1 1/2 κούπα νερό
200 γρμ. ζάχαρη
1/2 κούπα χυμό λεμονιού
80 γρμ. κόρν-φλάουρ
60 γρμ. βούτυρο
ξύσμα απο 2 λεμόνια
3 κρόκους αυγών
ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΡΕΓΚΑ:
3 ασπράδια
100 γρμ. ζάχαρη
1/2 κ.γ. χυμό λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Φτιάχνουμε πρώτα την ζύμη. Ρίχνουμε το αλεύρι, την ζάχαρη, το αλάτι το βούτυρο και το ριζιάζουμε. Να ανακατευτεί καλά το αλεύρι με το βούτυρο, προσθέτουμε το αυγό και στην συνέχεια το νεράκι. Κάνουμε την ζύμη μια μπάλλα, την τυλίγουμε με μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για 1/2 ώρα. Την ανοίγουμε φύλλο ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες και την στρώνουμε σε ταρτιέρα 26-27 εκ. Τα πλαϊνά πρέπει να είναι λίγο ψηλότερα απο την ταρτιέρα γιατί στο ψήσιμο μαζεύει. Την τρυπάμε σ'όλη την επιφάνειά της και την βάζουμε πάλι στο ψυγείο για αρκετή ώρα. Την ψήνουμε στους 180' για 30'. Σ'αυτό το διάστημα φτιάχνουμε την κρέμα. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό και την ζάχαρη και ανοίγουμε το μάτι της κουζίνας. Ανακατεύουμε καλά το κόρν-φλάουρ στον χυμό λεμονιού και μόλις βράσει η ζάχαρη ρίχνουμε ανακατεύοντας καλά το κόρν-φλάουρ. Προσθέτουμε το ξύσμα. Αποσύρουμε απο την φωτιά και προσθέτουμε τους κρόκους προσεκτικά για να μην ψηθούν.Στο τέλος ρίχνουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε πάλι καλά και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει, ανακατεύοντάς την κατά διαστήματα. Εχει κρυώσει η κρέμα και την στρώνουμε στην ήδη κρύα βάση. Φτιάχνουμε την μαρέγκα. Στο μπολ του μίξερ ρίχνουμε τα ασπράδια και τα κτυπάμε για 3-4 λεπτά, προσθέτουμε την ζάχαρη λίγη-λίγη στο τέλος τον χυμό και κτυπάμε άλλα 3-4 λεπτά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου