Pages

5/03/2013

Η κολοκυθόπιτα της μαμάς μου

ΥΛΙΚΑ:
Απο την Dimitra StamatakiΗ ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ ΜΟΥ!!!!!
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
700 γρ. αλευρι ΜΑΝΑ ( χρησιμοποιω) , κιτρινο σακουλακι.
1/2 ποτηρι ελαιολαδο.
3 κ. σ ξυδι.
1 κ.γ. αλατι.
1κ.γ. ζαχαρη
Νερο χλιαρο οσο παρει ωστε να εχουμε μια ζυμη ευπλαστη και μαλακη( στην υφη της να ειναι μαλακη σαν το λοβο του αφτιου μας)
ΓΕΜΙΣΗ
1 κιλο κολοκυθα τριμμενη στο χονδρο τριφτη
250 γρ. καρυδια χονδροαλεσμενα
100 γρ. σησαμι καβουρντισμενο και σπασμενο στο μουλτι.
Κανελα ,
γαρυφαλλο,
μοσχοκαρυδο κατα βουληση
Ζαχαρη για την γεμιση.
Ελαιολαδο.
ΣΙΡΟΠΙ
21/2 ποτηρια του κρασιου ζαχαρη
21/2 '' '' νερο
Λιγες σταγονες λεμονι
Βρασιμο 5 λεπτα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Ετοιμαζουμε το ζυμαρι οπως ξερουμε και το αφηνουμε σκεπασμενο να ξεκουραστει για μιση ωρα.Σε ενα μεγαλο μπωλ βαζουμε το κολοκυθι, τα καρυδια το σησαμι, τα μαχαρικα. Ανακατευουμε να αναμειχθουν καλα.Παιρνουμε ενα σινι ( το δικο μου ειναι 40 εκ.) και το λαδωνουμε καλα.Παιρνουμε το ζυμαρι και το στρωνουμε με το χερι μας να γινει ρολο. Το κοβουμε σε 8-9 κομματια.Καθε κομματι το ανοιγουμε σε φυλλο , μετριου παχους.Με την ροη λαδιου ριχνουμε σεολη την επιφανεια και με ενα πινελο το απλωνουμε να παει παντου.Κοβουμε το φυλλο στη μεση να εχουμε δυο ημικυκλια.Στην ακρη καθε μισου φυλλου σε ολο το μηκος βαζουμε την γεμιση και απο πανω πασπαλιζουμε ζαχαρη ( οι φωτο που εβαλα θα σας βοηθησουν).Τωρα το καθε φυλο με την γεμιση το κανουμε ρολο και το στριβουμε λιγο.Βαζουμε το πρωτο στη μεση του ταψιου και συνεχιζουμε την ιδια διαδικασια με τα αλλα φυλα γυω- γυρω.Οταν τελειωσουνριχνουμε παλι λαδι σε ολη την επιφανεια της πιτας.Αν θελουμε ραντιζουμε με λιγο νερακι.Την ψηνουμε στους 170 βαθμους ( αναλογα με την δυναμη του φουρνου σας, δεν θελει δυνατο) πρωτα στο κατω ραφι να ψηθει λιγο ο πατος, περιπου 1/4 της ωρας και μετα θα την ανεβασουμε στο επομενο.Θελει ψησιμο γυρω στη 1 ωρα. Θα την δουμε να ξεροψηθει καλα . Το σιροπι θα το εχουμε ετοιμο καυτο. Μολις βγει απο τον φουρνο την σιροπιαζουμε και την βαζουμε παλι μεσα στον σβηστο αλλα καυτο φουρνο.Το κανουμε αυτο να καραμελωσει λιγο το σιροπι και να μην πανιασει το φυλλο.Την αφηνουμε μεσα για 5 λεπτα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου