Pages

5/02/2013

Πιροσκί ( αυθεντική ποντιακή συνταγή)

ΥΛΙΚΑ:
25 γρμ. φρέσκια μαγιά
2 ποτήρια του νερού χλιαρό νερό περίπου 450 ml
1 κ.σ. ζάχαρη
2 κ.σ. λάδι
1 κ.σ. ξύδι
800 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.γ. αλάτι.
Θα χρειαστούμε ακόμη: 3 μεγάλες πατάτες
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοτριμμένο
λίγο δυόσμο, φρέσκο ή ξερό
μικρά λουκανικάκια κοκτέϊλ
ή άν τα θέλουμε γλυκά, μαρμελάδα της αρεσκείας μας.
μπόλικο λάδι για το τηγάνισμα.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε μια λεκάνη διαλύουμε την μαγιά στο χλιαρό νερό και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά με την σειρά που είναι γραμμένα, δηλαδή, την ζάχαρη,το λάδι, το ξύδι, το αλεύρι και τέλος το αλάτι. Τα ζυμώνουμε καλά. Η ζύμη μας πρέπει να είναι πολύ μαλακή και ελαστική, να κολλάει ελαφρά στα χέρια μας. Την βάζουμε σ'ένα μπολ την σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο δηλαδή 1-1/2 ώρα. Ισως χρειαστεί να προσθέσουμε ελάχιστο αλευράκι ακόμη. Σ'αυτό το διάστημα καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε κομμάτια και τις βράζουμε. Αφού βράσουν τις στραγγίζουμε καλά. Σένα βαθύ τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι σε 2-3 κουταλιές λάδι και όταν γυαλίσει, χωρίς να καεί, ρίχνουμε τις πατάτες που προηγουμένως τις έχουμε λειώσει μ'ένα πηρούνι. Προσθέτουμε τον δυόσμο, λίγο αλάτι, πιπέρι και φέρνουμε δυό βόλτες μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας. Αφήνουμε το μείγμα της πατάτας να κρυώσει. Οταν η ζύμη μας ανέβει, παίρνουμε μικρά κομμάτια στο μέγεθος ενός μικρού μανταρινιού και επειδή η ζύμη είναι πολύ μαλακή λαδώνουμε ελαφρά τα χέρια μας και τον πάγκο που θα τα δουλέψουμε, βοηθάει πολύ αυτό, και το πατάμε να πλατύνει βάζουμε μέσα λίγη απο τη όποια γέμιση χρησιμοποιήσουμε τα κλείνουμε καλά, τσιμπώντας τις άκρες τους για να μην ανοίξουν στο ψήσιμο και τα τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά. Κατά τον ίδιο τρόπο θα βάλουμε μέσα ή λουκάνικα, ή μαρμελάδα, ή κιμά καβουρδισμένο με κρεμμύδι ή ότι άλλο θέλουμε.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου