Pages

5/06/2013

Λαγάνες

ΥΛΙΚΑ:
1 κιλό αλεύρι χωριάτικο σταρένιο
2 φακελάκια ξηρή μαγιά ή 20 γρμ. νωπή
1 κ.γ. αλάτι
2 κ.σ. ζάχαρη ή μέλι
2-3 κ.σ. λάδι
μπόλικο σουσάμι βρεγμένο για να κολλήσει
χλιαρό νερό όσο σηκώσει το αλεύρι μας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Λειώνουμε την μαγιά με λίγο χλιαρό νερό ρίχνουμε λίγο αλεύρι και κάνουμε ένα πηχτό χυλό. Αφήνουμε το προζύμι 12 ώρες σε ένα μπολ. Στην συνέχεια κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το προζύμι, το λάδι και λίγο χλιαρό νερό που μέσα του εχουμε ρίξει το αλάτι και την ζάχαρη. Ρίχνουμε τόσο νερό όσο να κάνουμε μια ζύμη μαλακή που να μην κολλάει στα χέρια μας. Την ζυμώνουμε στον κάδο του μίξερ για 5'. Κάνουμε την ζύμη μπαλλάκια και τα βάζουμε σε αλευρωμένη πετσέτα να ανέβουν για 2 ώρες. Παίρνουμε κατόπιν ένα-ένα μπαλλάκι του δίνουμε το σχήμα της λαγάνας, το τρυπάμε με τα δάκτυλά μας και ρίχνουμε μπόλικο σουσάμι. Ψήνουμε στους 180'-200' για 35-40'. Αν δεν βρέξουμε το σουσάμι περνάμε τις λαγάνες ( πρίν τις ψήσουμε ) με νερό μ'ένα πινέλο. Αν τις φτιάξουμε με προζύμι που έχουμε ήδη στο ψυγείο θα υπολογίσουμε 250 γρμ. προζύμι για ένα κιλό αλεύρι.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου