Pages

5/08/2013

Ροξάκια της Marina Mavromati

ΥΛΙΚΑ:
600gr αλευρι για ολες τις χρησεις,
50gr μαγια μπυρας φρεσκια,
20gr baking powder,
200ml χλιαρο φρεσκο γαλα,
200ml σπορελαιο,
2 αυγα,
2 βανιλλιες,
2 κουταλιες της σουπας κακαο αγλυκο,
1 φλυτζανι καρυδια τριμμενα
1 κουταλακι του γλυκου κοφτο κανελλα.
για το σιροπι :
4 ποτηρια ζαχαρη κρυσταλλικη (850gr ),
3 ποτηρια νερο (600ml),
2 κουταλιες της σουπας χυμο λεμονιου,
1 σφηνακι λικερ πορτοκαλι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Αφηστε την μαγια και τα αυγα σε θερμοκρασια δωματιου για μια ωρα. Διαλυστε την μαγια στο γαλα. Προσθεστε το σπορελαιο (εγω χρησιμοποιησα ηλιελαιο) και χτυπηστε τα υλικα καλα με το συρμα. Προσθεστε τα αυγα και τiς βανιλλιες και συνεχιστε το χτυπημα για λιγα λεπτα. Προσθεστε το baking powder στο μιγμα, και σταδιακα τα 550gr απο αλευρι. Αναμειξτε τα υλικα, μεχρι να παρετε μια ελαστικη ζυμη. Χωριστε το 1/3 της ζυμης, βαλτε το σε ενα σκευος, προσθεστε το κακαο κοσκινισμενο, τα τριμμενα καρυδια και την κανελλα και πλαστε το μιγμα . Σκεπαστε το με διαφανη μεμβρανη και αφηστε το να ξεκουραστει για μιση ωριτσα. Προσθεστε το αλευρι που κρατησατε στην ακρη, στην υπολοιπη ζυμη, δουλεψτε την για λιγο, σκεπαστε την με διαφανη μεμβρανη και αφηστε την κι αυτη να ξεκουραστει. Χωριστε και τα δυο μιγματα σε δυο μερη. Με τα χερια, ανοιξτε την ανοιχτοχρωμη ζυμη σε ενα μακροστενο φυλλο, περιπου 30x20εκ και 1 εκ παχος. Με την σκουρη ζυμη, πλαστε ενα μπαστουνακι στο μηκος του φυλλου. Βαλτε το μπαστουνακι επανω στο φυλλο και τυλιξτε το γυρω του, ωστε να παρετε ενα ρολλο. Ρολλαρετε το λιγο στην επιφανεια εργασιας, μεχρι να διπλασιαστει περιπου σε μηκος και να γινει πιο λεπτο. Με ενα κοφτερο μαχαιρι με λεια λαμα, κοψτε το ανα 1,5 εκ. Πλατυνετε λιγο με τα χερια σας τα ροξακια και τοποθετηστε τα σε ενα ταψι. Δεν ειναι απαραιτητο να βουτυρωσετε το ταψι, γιατι τα ροξακια περιεχουν ηδη αρκετο λαδι οποτε δεν υπαρχει περιπτωση να κολλησουν. Επαναλαβετε την διαδικασια με τα υπολοιπα υλικα σας. Προθερμανετε τον φουρνο στους 180°C. Ταυτοχρονα, βαλτε ολα τα υλικα για το σιροπι σε ενα κατσαρολακι και βαλτε το να βρασει για 8 λεπτα. Το σιροπι μας πρεπει να δεσει ελαφρα και πρεπει να ειναι ζεστο οταν το χρησιμοποιησουμε. Ψηστε τα ροξακια στον αερα για 20-25 λεπτα, μεχρι να ροδισουν. Μολις τα βγαλετε απο τον φουρνο, σιροπιαστε τα αμεσως. Αφηστε τα να σταθουν για τουλαχιστον 2 ωρες, ωστε να τραβηξουν καλα το σιροπι τους. Διατηρουνται για αρκετες μερες και εκτος ψυγειου. www.http://illaboratoriodimmskg.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου